Glutenvrije Maaltijdbox
Gluten allergie wordt ook wel coeliakie genoemd en is een aandoening waarbij voedsel dat gluten bevat, ervoor zorgt dat het slijmvlies van de dunne darm beschadigt raakt. Door deze beschadiging gaan de darmvlokken kapot en worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen waardoor de darm niet goed meer kan functioneren.
Bij wie ontstaat gluten allergie?
Gluten allergie (coeliakie) kan bij iedereen optreden. Bij baby’s openbaart de allergie zich vaak kort nadat zij voedsel met granen gaan eten. De allergie uit zich bijvoorbeeld door een afwijkende stoelgang, door futloosheid of door een groeiachterstand. De klachten waardoor de diagnose gluten allergie (coeliakie) gesteld wordt kunnen ook later, op volwassen leeftijd, optreden. Mogelijk heeft deze groep al langer glutenallergie, maar waren de klachten ‘vaag’ waardoor nog niet eerder aan gluten allergie (coeliakie) gedacht is.
Klachten en symptomen
De symptomen van gluten allergie (coeliakie) zijn uiteenlopend. De allergie kan verschillende klachten veroorzaken die direct verband houden met de darmen zoals diarree, verstopping, buikpijn en misselijkheid. Maar het kan ook zorg dragen voor andersoortige klachten, zoals depressiviteit, vermoeidheid, botontkalking en bloedarmoede.
Wat zijn glutenvrije producten?
Gluten komen voor in alle producten waarin tarwe, rogge, gerst, spelt, haver en kamut worden verwerkt. Gluten is een eiwit dat zorgt voor het rijzen van het deeg en hiermee voor de elasticiteit in de producten. Producten waarin de granen verwerkt worden zijn bijvoorbeeld: brood, koek, pasta en pizza. Maar ook in soepen, sauzen, snoepjes, snacks en bier wordt vaak gebruik gemaakt van gluten. Door enkel glutenvrije producten te eten kunnen de klachten onder controle komen doordat de darmen zich herstellen.
Groente en fruit
Groente en fruit passen vers, uit de diepvries, gedroogd of uit blik in een glutenvrij dieet. Wanneer de groenten of het fruit in een verpakking zitten is het raadzaam het etiket te lezen of er bij de verwerking geen gluten zijn gebruikt.
Aardappelen
Gekookte, gebakken en gefrituurde aardappelen zijn geschikt voor een glutenvrij dieet. Bij bewerkte aardappelen staat op de verpakking of er bij de bewerking granen zijn gebruikt die gluten bevatten. Bij het koken, bakken of frituren van de aardappelen dient kruisbestuiving vermeden worden. Zo past friet in een glutenvrij dieet, mits gebakken in een frituurpan waar geen glutenbevattende producten zoals kroketten en frikadellen zijn bereid.
Vlees, vis of gevogelte
Vermijd bij vlees, vis of gevogelte gepaneerde producten. Controleer bij worsten en hamburgers of er granen zijn gebruikt die gluten bevatten. Dit staat op de verpakking vermeld. Echter staat niet op elke verpakking vermeld of het product in aanraking gekomen kan zijn met gluten.
Van nature glutenvrije producten zijn:
- Groente
- Fruit
- Aardappels
- Rijst
- Mais
- Boekweit
- Soja
- Maizena
- Vis
- Vlees